200 uur taakstraf voor kamerlid Van Meijeren

De rechtbank in Den Haag heeft FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur. De politicus heeft zich schuldig gemaakt aan opruiing, onder andere door op te roepen tot geweld tegen de overheid.

Van Meijeren stond terecht voor twee gevallen van opruiing. Het eerste geval was tijdens een protestactie van boeren in de zomer van 2022.

In een toespraak riep de politicus op tot geweld tegen de overheid als boerenbedrijven onteigend zouden worden.

De tweede uitspraak waarvoor Van Meijeren terechtstond, komt uit een interview met de Belgische website Compleetdenkers, dat in november 2022 online kwam.

Daarin spoorde hij het publiek aan op te trekken naar het parlement, net zo lang tot de regering weg is. Hij hoopte wel dat de revolutie vreedzaam zou verlopen, zei hij in het interview.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind mei een werkstraf van tweehonderd uur tegen Van Meijeren. De FVD’er zou volgens de officier van justitie “een strafrechtelijke grens” hebben overtreden.

Hij zou zich ervan bewust zijn dat zijn volgers deze uitspraken kunnen opvatten als oproep tot geweld.

Van Meijeren maakte gebruik van onrust rondom boerenprotesten

De rechtbank is het met het OM eens dat de uitspraken van Van Meijeren opruiend waren. Volgens de rechter heeft Van Meijeren met zijn uitspraken ingespeeld op de maatschappelijke onrust rondom de boerenprotesten. Daarmee heeft hij de openbare orde in gevaar gebracht.

Van Meijeren heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. Volgens FVD-partijleider Thierry Baudet gaat Van Meijeren in hoger beroep.

Tijdens de boerenprotesten maakten verschillende demonstranten zich schuldig aan strafbaar geweld. Van Meijeren wist van die geweldsdreiging af toen hij zijn uitspraken deed, vindt de rechter.

“U heeft bewust ingespeeld op de al aanwezige onrust in uw publiek, om dat verder aan te wakkeren of in ieder geval voort te zetten”, zei de rechter tegen Van Meijeren.

Niet goed met verantwoordelijkheid omgegaan

Van Meijeren zei tijdens een zitting begin mei dat hij geweld afkeurt. “Het voelt daarom onwerkelijk dat ik hier terechtsta.” Ook zou het OM volgens hem selectief hebben geknipt in zijn uitspraken, waardoor een gemanipuleerd beeld is ontstaan.

Ook in het betreffende interview in 2022 zei Van Meijeren dat hij hoopte op een vreedzame revolutie. Maar dat neemt volgens de rechtbank het opruiende karakter niet weg. “U bent zelf misschien wel voorstander van vreedzaam en geweldloos verzet, maar uw publiek hoeft dat niet te zijn”, zei de rechter.

De rechter rekent Van Meijeren aan dat hij niet goed met zijn verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger is omgegaan. “U riep op tot gewelddadig protest tegen een overheid waar u nota bene zelf een belangrijk onderdeel van vormt als volksvertegenwoordiger.”

De informatie is van: https://www.nu.nl/politiek/6316247/fvd-kamerlid-van-meijeren-veroordeeld-tot-200-uur-werkstraf-wegens-opruiing.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag