Minh ‘Lucky’ V hoort of hij levenslang krijgt

Dinsdag doet de rechter in Dordrecht uitspraak in de zaak tegen Minh Mghia V., alias ‘Lucky’. Justitie verdenkt hem van moord op zijn voormalige schoonmoeder en het ernstig verwonden van zijn ex-partner in Zwijndrecht. Dit weten we over de zaak.

Tegen Minh Mghia V. – bijnaam ‘Lucky’ – is levenslang geëist voor het neerschieten van zijn ex-vriendin en ex-schoonmoeder. Minh Mghia V. zou op 21 januari 2023 op een parkeerplaats van een winkelcentrum in Zwijndrecht zijn ex-vriendin Anneke en haar moeder hebben neergeschoten.

Daarbij werd de 66-jarige moeder gedood en raakte de ex-vriendin blijvend invalide.

V. was lang voortvluchtig en werd pas na een maand opgepakt. Duidelijk werd dat V. gebruik had gemaakt van drie vluchtauto’s, waarin hij ’s nachts sliep.

In het busje waarin hij op 25 februari 2023 werd gearresteerd, vondde politie het vuurwapen aan waarmee hij op de vrouwen had geschoten.

Twee oplettende burgers kregen tipgeld uitgekeerd omdat zij de politie op het juiste spoor hadden gezet.

Tijdens de rechtszaak kwam een lange reeks bedreigingen aan het licht. Uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie bleek dat V. zijn ex al langer lastig viel met berichten, waarvan vele als bedreigend werden ervaren.

In de weken voor de schietpartij liep dat op tot honderd telefoontjes en talloze berichten. Daarin stonden teksten als ‘ik ga op reis en neem jullie allemaal mee’. Een uur voor het schietincident stuurde hij zijn laatste bericht: ‘An, tot de dood ons scheidt’.

Het Openbaar Ministerie beschouwt V. als extreem gevaarlijk. “V. heeft op klaarlichte dag op een drukke plek en in aanwezigheid van veel getuigen zijn ex Anneke neergeschoten. En toen haar moeder te hulp wilde schieten heeft hij haar doodgeschoten. Een omstander heeft hij bedreigd. Dit zijn gruwelijke feiten die de maatschappij ernstig hebben geschokt”, zei de aanklager tijdens de zitting op 15 mei.

V. heeft bekend en gezegd levenslang te willen. Tijdens dezelfde zitting nam V. de volledige verantwoordelijkheid voor het drama op zich.

“Ik hoop dat de officier levenslang eist. Ik hoop dat u mij levenslang geeft”, zei hij tegen de rechter. Zijn advocaat schetst het beeld van een impulsieve daad uit passie, dit omdat moord met voorbedachten rade zwaarder bestraft wordt dan moord uit een opwelling.

Maar daar wil de aanklager niets van weten. “Deze zaak gaat over femicide. Daarmee wordt dodelijk geweld tegen vrouwen in de relationele sfeer bedoeld. Het schieten was het sluitstuk van jarenlange dwang en controle en het uitvoeren van een zorgvuldig voorbereid plan.”

De rechter doet dinsdagmiddag om 13.00 uur uitspraak.

De informatie is van: https://www.nu.nl/misdaad/6317161/uitspraak-in-moordzaak-zwijndrecht-lucky-hoort-of-hij-levenslang-krijgt.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag