Grotere kans op gaswinning Schiermonnikoog door toestemmening Raad van State

Gasbedrijf ONE-Dyas mag verdergaan met zijn plannen om naar gas te boren boven Schiermonnikoog. Het bedrijf heeft vrijdag voorlopig toestemming gekregen voor de realisatie van een boorplatform. Natuurorganisaties zijn fel tegen de plannen.

Door het wegvallen van Russisch aardgas en het sluiten van het Groningenveld is Nederland op zoek naar nieuwe gasbronnen. Daarbij is het oog gevallen op de Noordzee. Daar wordt al langere tijd naar gas geboord, maar ONE-Dyas wil dat nu ook doen op een plek zo’n 20 kilometer boven Schiermonnikoog.

Onder meer Greenpeace en Wereld Natuur Fonds zijn in het verweer gekomen. Ze vrezen schade aan de natuur ter plekke.

De Raad van State besliste vrijdag in het voordeel van het gasbedrijf, waardoor het nu alsnog verder mag met de voorbereidingen voor de gaswinning. Eerder deze maand werd ONE-Dyas nog teruggefloten door de rechter.

Het bedrijf mocht niet verder met het project totdat er een nieuw oordeel was. Dat kwam er dus vrijdag.

Overigens is daarmee de kogel nog niet door de kerk. Later volgt nog een bodemprocedure waarin de Raad van State een definitief oordeel zal geven.

Topman Chris de Ruyter van ONE-Dyas is opgetogen over het besluit. Hij noemt het goed nieuws voor de leveringszekerheid van gas, voor de economie en voor het klimaat, omdat hierdoor minder gas uit het buitenland hoeft te worden gehaald.

Greenpeace ziet dat heel anders. “Midden in de klimaatcrisis en naast de kwetsbare Waddenzee naar nieuw gas boren is en blijft onverstandig. Het is aan de politiek om alle nieuwe fossiele infrastructuur te verbieden zodat we ook de klimaatcrisis kunnen aanpakken.”

De informatie is van: https://www.nu.nl/economie/6317755/gaswinning-schiermonnikoog-stap-dichterbij-door-groen-licht-raad-van-state.html#nujij

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag