Nog steeds veel uitstoot, ondanks nieuwe regels in de scheepsvaart

Hoewel er strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen zijn, wordt er nog steeds veel stikstof uitgestoten door de zeevaart. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is erg bezorgd.

Volgens de nieuwe regels moeten schepen zich aan een veel strengere stikstofnorm houden. Toch neemt de uitstoot van schepen niet af, meldt de ILT.

Dat is een groot probleem, want stikstof slaat neer op water en land en zorgt voor gezondheidsproblemen bij mensen. Daarnaast is het slecht voor het milieu.

Dat de uitstoot van de zeevaart ondanks de nieuwe regels niet daalt, komt volgens de ILT voornamelijk door de relatief hoge uitstoot bij lage vaarsnelheden. Bovendien zijn de toezichtmogelijkheden van de ILT nog erg beperkt.

Het is nu nog erg moeilijk om de uitstoot van schepen nauwkeurig te meten, omdat de inspectie op dit moment alleen naar de certificaten van de scheepsmotoren kan vragen.

Nieuwe schepen zouden emissies automatisch moeten meten en opslaan, zodat het tijdens controles veel duidelijker wordt wat een schip precies uitstoot. Als duidelijker wordt wat een schip precies uitstoot, hoeft de inspectie alleen nog maar langs te gaan bij de schepen waar de metingen hoger dan verwacht zijn.

De informatie is van: https://www.nu.nl/economie/6317737/nieuwe-regels-zorgen-niet-voor-minder-uitstoot-in-zeevaart.html#nujij

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag