Moorden Belgische bende van Nijvel blijven een mysterie

Ze hebben 28 doden en 40 gewonden op hun geweten, maar de leden van de Bende van Nijvel gaan vrijuit. Tot verdriet van de nabestaanden laat het federaal parket vandaag weten het onderzoek naar de beruchte Belgische bende te staken.

De bende bracht een schokgolf teweeg toen die in de jaren tachtig in meerdere Belgische steden gewapende overvallen pleegde. Vooral het zware geweld maakte veel indruk.

Zo schoten gemaskerde bendeleden in 1985 tijdens een overval op een Delhaize-supermarkt in Aalst acht mensen dood. Nabestaanden zoeken inmiddels bijna veertig jaar naar antwoorden.

Wie waren de bendeleden en waarom gebruikten ze zulk ernstig geweld? De kans is klein dat die vragen nog beantwoord worden.

Vandaag liet het federaal parket weten het onderzoek naar de bende te staken. “Jaren van intensief en volgehouden speurwerk hebben helaas niet geleid tot het resultaat waarop we hadden gehoopt, namelijk de identificatie van de daders van de feiten”, zei onderzoeksleider Ann Fransen vrijdag op een persconferentie.

“Dit is niet de boodschap die we wilden brengen, maar we kunnen niet anders dan vaststellen dat geen verdere onderzoeksdaden meer gesteld kunnen worden in het dossier”, was de boodschap voor nabestaanden en slachtoffers van het bendegeweld.

Nabestaanden zijn diep teleurgesteld

In de afgelopen jaren zijn meer dan vijftienhonderd tips bekeken. Ook zijn bijna 600 DNA-stalen genomen en hebben onderzoekers ruim 2.700 vingerafdrukken vergeleken met die in databases.

Maar nooit is er iemand voor de daden veroordeeld.

De beëindiging van het onderzoek is een flinke klap voor betrokkenen. Al tientallen jaren horen zij over nieuwe aanwijzingen, tips en mogelijke doorbraken in het onderzoek.

Maar door de afronding van het onderzoek blijven de moorden dus een mysterie.

“Eigenlijk zeggen ze: sorry gasten, we hebben zoveel gedaan, maar we kunnen geen 28 moorden oplossen”, reageert nabestaande Ingrid Mulder tegenover de krant De Standaard. Haar zus was een van de acht slachtoffers van de overval op de Delhaize.

“Ik kan het niet loslaten zolang er geen gerechtigheid is”, voegt Mulder eraan toe.

“Mijn zus en kinderen hebben recht op de waarheid. Vandaag hoopte ik stilletjes dat de pers ongelijk had en dat ze het onderzoek toch niet stil zouden leggen. Wie het heeft gedaan, boeit me zelfs niet zo veel meer. Maar waarom? Waarom hebben ze het gedaan?”

Sommige nabestaanden hebben nog een sprankje hoop. Het dossier wordt weliswaar formeel gesloten, maar de moorden en aanslagen van de bende kunnen door een recente wetswijziging niet verjaren.

Daardoor kan het onderzoek bij nieuwe feiten heropend worden.

De informatie is van; https://www.nu.nl/buitenland/6318665/moorden-belgische-bende-van-nijvel-blijven-een-mysterie-nu-onderzoek-stopt.html#nujij

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag