Richard de Mos ook in hoger beroep vrijgesproken van omkoping

Richard de Mos is in hoger beroep vrijgesproken van omkoping. Tot dat oordeel kwam het gerechtshof in Den Haag vrijdag in de langlopende juridische strijd rond de politicus. Wel is De Mos volgens het gerechtshof schuldig aan schending van het ambtsgeheim.

Voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan derden is De Mos veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 2.000 euro. “Het is essentieel dat dit gevolgen heeft”, verklaart het hof.

Van alle andere feiten waarvan De Mos werd verdacht, is hij vrijgesproken. Tegen de 48-jarige politicus was een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een werkstraf van 240 uur, een boete van 10.000 euro en een ambtsverbod van vier jaar geëist.

Hij stond terecht voor corruptie, omkoping en schending van zijn ambtsgeheim.

De vrijspraak is een gevoelige nederlaag voor het Openbaar Ministerie. Dat ging juist in hoger beroep omdat een rechter De Mos vorig jaar al vrijsprak van corruptie.

Het OM hield vol dat de Hart voor Den Haag-politicus zich schuldig had gemaakt aan onder meer corruptie, omkoping en het schenden van zijn ambtsgeheim.

In plaats daarvan is er opnieuw vrijspraak voor De Mos, die altijd zijn onschuld heeft volgehouden. Met de uitspraak van vrijdag komt er waarschijnlijk een einde aan een juridische strijd die al zo’n vijf jaar duurt.

Zaak krijgt mogelijk nog een staartje

De Mos heeft altijd al volgehouden dat hij zich nooit heeft laten omkopen. Dat herhaalde hij ook tijdens het hoger beroep. “Ik zeg altijd tegen iedereen die ik ontmoet: ‘Als je een probleem hebt, moet je me mailen en dan ga ik proberen het op te lossen’. Het maakt helemaal niets uit of ze geld hebben of niet.”

Er is een mogelijkheid dat de juridische strijd hierbij nog niet is voorbij is. Zo kan zowel De Mos als het OM nog in cassatie gaan.

Met een cassatie wordt alleen onderzocht of de rechter in hoger beroep de wet goed heeft toegepast. Een cassatierechter oordeelt dus niet over de feiten zelf.

Zo’n cassatieverzoek moet binnen veertien dagen worden ingediend.

De informatie is van: https://www.nu.nl/politiek/6317719/politicus-richard-de-mos-ook-in-hoger-beroep-vrijgesproken-van-omkoping.html#nujij

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag