Oud SS’er niet vervolgd voor deelname aan massamoord

Een Duitse rechtbank gaat een 99-jarige oud-SS’er niet vervolgen voor zijn aandeel in de moord op duizenden mensen in concentratiekamp Sachsenhausen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zou niet fit genoeg zijn om voor de rechter te verschijnen.

Het Duitse openbaar ministerie klaagde de man in september vorig jaar aan. Hij zou tussen 1943 en 1945 kampbewaker in Sachsenhausen zijn geweest en heeft volgens de Duitse justitie meegewerkt aan de moord op 3.300 gevangenen.

Een deel van hen is doodgeschoten of vergast. Anderen kwamen om door de slechte leefomstandigheden.

In oktober bleek uit een rapport dat de man gezond genoeg was om terecht te staan. Na nieuw psychiatrisch onderzoek is besloten dat zijn fysieke en psychologische situatie zodanig is verslechterd, dat hij niet meer voor de rechter hoeft te komen, schrijft persbureau ANP.

Het komt vaker voor dat oud-kampbewaarders niet worden vervolgd. Doordat de verdachten inmiddels op hoge leeftijd zijn, is hun gezondheid vaak te slecht.

Het is ook weleens voorgekomen dat een verdachte overleed tijdens het proces.

Tienduizenden mensen overleden in Sachsenhausen

Het concentratiekamp ligt in de gelijknamige wijk Sachsenhausen in de Duitse stad Oranienburg, op ongeveer 35 kilometer van Berlijn. Het kamp werd gebouwd door gevangenen en in eerste instantie gebruikt als opleidingskamp voor SS’ers en kampbewakers.

Tussen 1939 en 1945 zaten er zo’n 200.000 mensen gevangen. Dat waren onder anderen politieke tegenstanders van het naziregime, Joden en homoseksuelen.

Er zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 30.000 tot 50.000 mensen omgebracht in Sachsenhausen.

De nazi’s ontruimden het kamp in 1945, omdat de geallieerden steeds dichterbij kwamen. Het grootste deel van de gevangenen werd naar vernietigingskampen als Auschwitz vervoerd.

Toen Sachsenhausen op 22 april werd bevrijd door het Sovjetleger, waren er nog zo’n drieduizend mensen.

De informatie is van: https://www.nu.nl/buitenland/6318454/oud-sser-99-niet-vervolgd-voor-duizenden-moorden-in-duits-concentratiekamp.html#nujij

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag