33% meer asielzoekers naar Nederland

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 12.055 asielzoekers naar Nederland gekomen. Dat is zo’n 36 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zowel het aantal asielaanvragen als het aantal nareizigers is gestegen.

Dat meldt statistiekbureau CBS op basis van de nieuwste cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In het eerste kwartaal van dit jaar dienden 8.965 mensen een asielaanvraag in Nederland in. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Een derde van die asielaanvragen is ingediend door mensen uit Syrië. Het gaat om 2.900 aanvragen. Dat is een stijging van 86 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ook uit Irak kwamen veel asielaanvragen binnen. Daar gaat het om 1.190 aanvragen. Dat is bijna 5,5 keer zoveel als in het eerste kwartaal van 2023.

Na Syrië en Irak kwamen de meeste asielverzoeken binnen uit Turkije (495) en Jemen (470).

Het waren vooral mannen die in januari, februari en maart een asielaanvraag indienden. De meeste mensen waren bovendien jonger dan 35 jaar oud. Een kwart was minderjarig.

Ook aantal nareizigers neemt toe

Naast het aantal asielaanvragen is ook het aantal nareizigers toegenomen. 3.090 mensen mochten in de eerste drie maanden van dit jaar naar Nederland komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen.

Dat is een stijging van 62 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Toen ging het om 1.905 nareizigers.

De meeste nareizigers komen uit Syrië: 2.310. Verder kwamen nareizende familieleden uit Jemen, Turkije en Irak. De meeste nareizigers zijn vrouwen.

Iets meer dan de helft van hen was jonger dan achttien jaar.

De informatie is van: https://www.nu.nl/asielcrisis/6310447/ruim-derde-meer-asielzoekers-naar-nederland-in-eerste-kwartaal-dan-jaar-eerder.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag