Dirk-personeel krijgt bodycams voor dreigende situaties in supermarkt

Dirk gaat het winkelpersoneel uitrusten met bodycams. De supermarktketen wil incidenten tegengaan door onruststokers via een scherm direct te confronteren met hun eigen gedrag.

Na een pilot die vorig jaar werd gedaan, gaat Dirk de bodycams nu in veertig winkels gebruiken. Volgens Dirk is dat nodig omdat winkelmedewerkers te maken krijgen met dreigende situaties.

“Elk incident is er een te veel voor collega’s en klanten”, zegt Dirk-directeur Marcel Huizing. Hij zegt dat de camera’s incidenten zullen voorkomen.

Dirk-medewerkers kunnen de bodycam aanzetten als een dreigende situatie zich voordoet. Dan neemt de bodycam beeld en geluid op, dat eventueel kan worden overhandigd aan de politie als dat nodig is.

Ook zit er een schermpje aan de buitenkant van de camera. Daarop zien personen die worden gefilmd direct zichzelf terug.

Volgens Dirk komen mensen vaak tot inkeer doordat ze zichzelf terugzien op de bodycam en voorkom je met dit type bodycam dus meer incidenten dan met een standaard variant.

Klanten die worden gefilmd met de bodycam zullen het van de medewerker te horen krijgen als de camera wordt aangezet.

Zorgen bij toezichthouder

In een eerste reactie uit de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) haar zorgen over het besluit van Dirk. “Cameratoezicht is zeer invasief. Dat geldt voor reguliere camera’s die aan de muur hangen en des te meer voor bodycams. Die filmen je van heel dichtbij, recht in je gezicht.”

De privacywaakhond vindt daarom dat organisaties “zeer terughoudend” moeten zijn met de inzet van dit soort cameratoezicht. De AP gaat opheldering vragen bij de supermarktketen.

    Meer camera’s in de supermarkt

    In de afgelopen maanden was er veel aandacht voor toegenomen winkeldiefstal in supermarkten. Jumbo zei onlangs aan meer camera’s op te hangen om diefstal tegen te gaan.

    Ook zijn er proeven met slimme camera’s gestart. Die herkennen gedrag dat past bij mensen die mogelijk zullen stelen.

    Personeel krijgt dan een signaal als die klant daadwerkelijk de winkel wil verlaten zonder te betalen.

    De informatie is van;https://www.nu.nl/economie/6310422/dirk-personeel-krijgt-bodycams-voor-dreigende-situaties-in-supermarkt.html

    Plaats een reactie

    Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
    Aan de slag