Grote ingreep tegen overbelasting stroomnet

Het demissionaire kabinet en netbeheerders komen met maatregelen om overbelasting van het stroomnet in de provincie Utrecht tegen te gaan. Opvallend is dat het inzetten van gas niet wordt geschuwd. Verder moeten slimme laadpalen uitschakelen tijdens piekmomenten.

De maatregelen zijn noodzakelijk omdat er een lange wachtrij ontstaat van huishoudens en bedrijven voor nieuwe stroomaansluitingen. Als er niets gebeurt, zal er in de komende jaren af en toe sprake zijn van stroomuitval, zo schetsen demissionair klimaatminister Rob Jetten en de netbeheerders Stedin en TenneT in hun plannen.

Ook is er vanaf 2030 dan geen ruimte meer voor nieuwbouwwoningen op het stroomnet. En huishoudens die willen verduurzamen of partijen die laadpalen willen aanleggen, zouden dan voor een dichte deur staan.

De partijen willen voorkomen dat huishouden bij verduurzaming van hun woning voor veel extra druk op het stroomnet gaan zorgen. Er moet bij verbouwingen, verduurzaming of nieuwbouw continu worden nagedacht aan de belasting van het stroomnet.

Hybride warmtepomp beter dan elektrisch

Als huishouden hun cv-ketel willen vervangen, is het de bedoeling dat ze worden gestimuleerd een hybride warmtepomp te nemen. Dat is volgens de partijen ook voor het stroomnet een veel betere keus dan een volledig elektrische warmtepomp.

Die laatste kost erg veel stroom. Een volledig elektrische cv-ketel wordt sowieso afgeraden.

Ook bij de installatie van warmtepompen in nieuwbouwwoningen moet rekening gehouden worden met de overbelasting van het stroomnet. Dat kan als installateurs een protocol volgen om “netbewust te installeren”.

Laadpalen pauzeren tijden piekmomenten

Een ander voorstel is om de ontwikkeling van slimme publieke laadpalen door te zetten. Hierbij pauzeren de laadpalen het opladen op momenten dat het druk is op het stroomnet en wordt je auto vanzelf opgeladen op momenten dat het rustiger is, bijvoorbeeld in de nacht.

Tot slot moet er een achtervang blijven met energievoorziening via gas. Dat kan door gasturbines in te zetten op momenten dat het echt koud is.

“De weg naar groen kan niet zonder een stukje grijs”, schrijft netbeheerder TenneT in een presentatie.

Ruimte op het stroomnet

De plannen moeten ook ruimte maken voor nieuwe stroomaansluitingen, bijvoorbeeld voor nieuwbouwwoningen. De netbeheerders vrezen namelijk dat het tekort op het stroomnet in de provincie zal oplopen tot 250 megawatt (MW).

Alleen al het plan voor de inzet op slimme laadpalen zou in potentie 85 tot 100 MW aan ruimte op het stroomnet kunnen brengen. Dat geeft ruimte voor de aansluiting van 42.500 tot 50.000 nieuwe woningen op het stroomnet.

Ook het inzetten op hybride warmtepompen in plaats van elektrische kan 100 tot 140 MW schelen. En door bij nieuwbouw rekening te houden met piekbelasting van het stroomnet, valt ook 40 tot 60 MW te besparen.

Tot slot kan de inzet van gasturbines om pieken bij extreme kou op te vangen ook het tekort op het stroomnet voor 100 MW beperken.

In de provincie Utrecht is het probleem het nijpendst. Daarom worden daar de eerste concrete maatregelen al aangekondigd.

In de Flevopolder en Gelderland wordt onderzocht welke maatregelen daar nodig zijn.

De informatie is van: https://www.nu.nl/economie/6310462/grote-ingreep-tegen-overbelasting-stroomnet-meer-gas-en-pauzeren-laadpalen.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag