Weer grote zorgen over staat van Veluwe

Het gaat niet goed met de Veluwe. Het natuurgebied lijdt onder stikstof en er is te weinig water. De problemen moeten worden opgelost door oplossingen te zoeken voor de hele Veluwe, en niet meer alleen voor kleine stukjes.

Verdroging, verzuring en een teveel aan stikstof zijn de voornaamste oorzaken dat het slecht gaat met de Veluwe, concludeert de Ecologische Autoriteit (EA) donderdag.

De EA beoordeelt de staat van alle beschermde natuurgebieden in Nederland en kijkt of er voldoende maatregelen worden genomen om de natuur te verbeteren.

Op de Veluwe gaat het ook slecht door bestrijdingsmiddelen, versnippering en dieren die het gebied kaal eten.

Het gaat erg slecht met de beuken-eikenbossen met hulst. Die zijn erg verzuurd door het vele stikstof, soms zelfs twee tot drie keer zoveel dan wat planten aankunnen.

De stikstof wordt aangevoerd vanuit de lucht en door het grondwater. Omdat de grote hoeveelheid stikstof van buiten het gebied komt, moeten daar maatregelen genomen worden.

Het is al veel langer bekend dat de Veluwe lijdt onder te veel stikstof. Steeds meer heidevlinders verdwijnen en jonge mezen breken hun pootjes doordat ze te weinig kalk binnen krijgen.

Maatregel kan ook negatieve gevolgen hebben

Op plekken waar al wel maatregelen worden genomen, wordt niet altijd goed gekeken naar wat voor gevolgen die hebben voor andere delen van Nederlands grootste natuurgebied. Wat een goede maatregel is voor het ene gebied, kan een negatief effect hebben op een ander deel van de Veluwe.

Denk bijvoorbeeld aan een drooggevallen beek waar door maatregelen weer water door gaat stromen. Als dat als gevolg heeft dat een andere beek droogvalt, dan is dat dweilen met de kraan open. Daarom adviseert de Ecologische Autoriteit om bij het nemen van maatregelen naar de Veluwe als geheel te kijken.

‘Kijk naar hoe watermotor werkt’

Omdat de Veluwe ook lijdt onder verdroging, adviseert de EA om goed te kijken naar hoe water het gebied inkomt en weer uitgaat. De Veluwe vangt veel water op, maar via beken, het grondwater en de lager geleden randen van het gebied stroomt het water ook weer weg.

“Inzicht in hoe deze watermotor werkt en in hoe je het water in het gebied behoudt en verdeelt is essentieel”, zegt Hans Mommaas, voorzitter van de Ecologische Autoriteit. “De droogte versterkt de verzuring, die toch al zorgwekkend hoog is.”

Op basis van zeventig adviezen van de Ecologische Autoriteit concludeerde NU.nl eerder dat het dramatisch is gesteld met de Nederlandse natuur. Dat komt vaak door stikstof, maar ook door verdroging, slechte waterkwaliteit en te veel recreatie.

De informatie is van: https://www.nu.nl/binnenland/6310188/opnieuw-grote-zorgen-over-staat-van-veluwe-grootschalige-aanpak-is-nodig.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag