Nieuwe aanwijzingen voor 93 planeet in ons zonnestelsel

Wetenschappers van het California Institute of Technology hebben nieuwe aanwijzingen voor het bestaan van een negende planeet in ons zonnestelsel gevonden. De theorie van een verborgen planeet bestaat al langer, maar wordt volgens onderzoekers steeds aannemelijker.

Er wordt door meerdere wetenschappers al langer gesproken over het bestaan van een negende planeet in ons zonnestelsel. Deze verborgen planeet zou aan de rand van ons zonnestelsel de bewegingen van hemellichamen rondom Neptunus beïnvloeden.

Deze hemellichamen horen zich in een vaste baan te bewegen, maar doen dat niet. De afwijkende bewegingen zouden het gevolg kunnen zijn van het bestaan van een negende planeet.

De zwaartekracht van deze planeet zou de hemellichamen aantrekken.

“Het is een strijd tussen twee partijen”, zegt Rob van den Berg. Hij is sterrenkundige bij sterrenwacht Sonnenborgh.

“De ene groep wetenschappers zegt dat de afwijkende bewegingen worden veroorzaakt door een negende planeet. Maar de andere groep stelt dat die het gevolg zijn van de zwaartekracht die wordt afgegeven door bewegende concentraties van sterren.”

Die concentraties bevinden zich dicht bij de zon en bewegen. Door de beweging geven ze ook zwaartekracht in een bepaalde richting af. “De combinatie van krachten oefent effect uit op objecten binnen en buiten ons zonnestelsel. Dit wordt het galactische getij genoemd”, zegt Van den Berg.

Wat is een hemellichaam?

Hemellichamen zijn natuurlijke objecten die zich in het waarneembare heelal bevinden. Sommige van deze hemellichamen zijn met het blote oog te zien. Voorbeelden hiervan zijn de aarde, de maan, sterren en kometen.

Maar er zijn ook hemellichamen die je alleen kunt zien met telescopen. Deze hemellichamen staan te ver weg of zijn te klein om ze met het blote oog te zien. De afwijkende hemellichamen in de buurt van Neptunus zijn hier een voorbeeld van.

Computersimulaties tonen nieuw bewijs

In het nieuwe wetenschapsartikel komt het onderzoeksteam met aanvullende aanwijzingen die de afwijkende bewegingen van hemellichamen rondom Neptunus verklaren. Wetenschappers hebben deze hemellichamen uitvoerig bestudeerd.

De observaties zijn gebruikt om meerdere computersimulaties te maken. Met deze simulaties werd gekeken hoe de route van hemellichamen wordt beïnvloed door andere planeten, passerende sterren en het galactische getij.

Wetenschappers hebben de uitkomsten van de simulaties geanalyseerd. Daaruit werd duidelijk dat er ook andere verklaringen zijn voor de afwijkende routes van hemellichamen rondom Neptunus.

Maar de theorie van een negende planeet zou nog steeds de beste verklaring zijn.

De planeet Neptunus werd volgens Van den Berg op een soortgelijke manier ontdekt. “Er werden afwijkingen in de baan van de planeet Uranus ontdekt. Toen dat jaren geleden werd onderzocht, werd Neptunus ontdekt.”

Grote kans op negende planeet

Het is volgens Van den Berg niet ondenkbaar dat er een negende planeet in ons sterrenstelsel aanwezig is. “Er zijn al een aantal hemellichamen ontdekt die buiten ons zonnestelsel reiken. Een voorbeeld hiervan is SednaAls een negende planeet in zo’n baan beweegt, kan het zijn dat we deze nog niet kunnen zien.”

“De planeet kan zich dan erg ver van de zon bevinden en beweegt erg traag”, vervolgt de sterrenkundige. “Een planeet geeft zelf geen licht af. Als er geen zonlicht op schijnt, is ze dus niet te zien. Een planeet die zo ver van de zon staat en heel langzaam beweegt, is bijna niet te ontdekken. Er is dus een reële kans dat er een negende planeet bestaat.”

In Chili wordt nu het Vera C. Rubin-observatorium gebouwd. Op deze plaats, vernoemd naar de astronome Vera Rubin, komen meerdere telescopen te staan.

Hiermee kan het eventuele bestaan van een verstopte planeet nog beter worden onderzocht.

De informatie is van: https://www.nu.nl/tech-wetenschap/6310627/nieuwe-aanwijzingen-voor-mysterieuze-negende-planeet-in-ons-zonnestelsel.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag