Politie stopt met controleren mensen op basis van uiterlijk en afkomst

Politiemedewerkers mogen uiterlijk of afkomst niet langer laten meewegen wanneer ze burgers zonder directe aanleiding controleren. Dat laat de politieleiding weten aan NU.nl. Met deze stap wil de politieorganisatie discriminatie door medewerkers uitbannen.

De stap is gezet omdat de rechter de marechaussee wegens etnisch profileren op de vingers heeft getikt. Het gerechtshof Den Haag oordeelde in februari 2023 dat de grensbewakingsdienst discrimineerde door personen op basis van huidskleur, afkomst of etniciteit te selecteren voor controles zonder dat ze verdacht waren.

In het oude zogenoemde Handelingskader Professioneel Controleren van de politie uit 2020 staat centraal wanneer je iemand op grond van uiterlijk, etniciteit of afkomst zou mogen controleren.

Het vernieuwde document uit dit jaar, in bezit van NU.nl, gaat er juist vanuit dat dit “nóóit” mag, behalve wanneer je een verdachte zoekt én weet hoe die eruitziet. Maar dat geldt dus niet voor een zogenoemde proactieve controle, want die vinden zonder directe aanleiding plaats.

Mensenrechtenorganisaties Controle Alt Delete en Amnesty adviseerden de politie bij de nieuwe werkinstructie. Beide organisaties procedeerden jarenlang tegen de Staat – en wonnen – omdat ze vonden dat de marechaussee etnisch profileren als beleid had.

De stap van de politie is een goed begin, zegt een Controle Alt Delete-woordvoerder tegen NU.nl. “Het beleid is nu in lijn met de mensenrechten. De volgende stap is om dit bij alle agenten tussen de oren te krijgen.”

De organisatie stelt dat er nog “veel weerstand” is onder politiemedewerkers.

Marechaussee paste werkinstructie niet aan

De stap van de politie is opvallend omdat niet zij maar de marechaussee door de rechter op de vingers werd getikt wegens etnisch profileren.

Ook de marechaussee gebruikt een Handelingskader Professioneel Controleren. Die is ook ingezien door NU.nl. De instructie voor marechausseemedewerkers lijkt erg op die van de politie.

Maar de grensbewakingsdienst paste de instructie voor medewerkers na de gerechtelijke uitspraak en het verbod vanuit het kabinet op etnisch profileren door de marechaussee niet aan.

Op termijn kan dat wel gaan gebeuren, zegt een woordvoerder van de marechaussee tegen NU.nl. “Het onderwerp etnisch profileren heeft constant onze aandacht.”

De informatie is van; https://www.nu.nl/discriminatie/6310190/politie-weegt-uiterlijk-en-afkomst-niet-langer-mee-bij-controles-van-burgers.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag