Advocaat Roethof 6 weken geschorst voor lekken informatie

Strafrechtadvocaat Gerald Roethof krijgt een onvoorwaardelijke schorsing van zes weken opgelegd voor het lekken van informatie in een lopend onderzoek. Een tweede schorsing van vier weken, die in eerste instantie voorwaardelijke was opgelegd, is nu definitief.

Roethof heeft informatie uit een strafdossier naar buiten gebracht, terwijl zijn cliënt beperkingen waren opgelegd. Dat betekent dat de verdachte alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Volgens de Raad van Discipline, die klachten over advocatuur behandelt, heeft Roethof hiermee de advocatenwet overtreden en daarmee het vertrouwen in de advocatuur grof beschadigd. Dit rekent de raad hem zwaar aan.

Roethof hiielp een cliënt bij die in 2020 werd aangehouden. Ondanks dat de cliënt in beperkingen zat, kwam er toch informatie over het lopende onderzoek naar buiten.

Dat zou gebeurd zijn via de versleutelde berichtendienst EncroChat. Die dienst werd veel gebruikt door criminelen, voordat hij in 2020 door de politie werd gekraakt.

In een EncroChat-bericht schreef een anonieme gebruiker meermaals over informatie die afkomstig is van “de advocaat”. Daarbij werd Roethof genoemd.

Op basis van deze Encrochat-berichten in combinatie met de mastlocatiegegevens valt volgens de Raad van Discipline met voldoende zekerheid vast te stellen dat Roethof “de aan zijn cliënt opgelegde beperkingen heeft geschonden door met derden informatie over de strafzaak van zijn cliënt te delen”, aldus de raad.

De tweede zaak gaat over een voorwaardelijke schorsing van vier weken die de raad in het verleden aan Roethof is opgelegd. Aan die schorsing was een proefperiode van twee jaar verbonden.

Omdat het eerste incident binnen die proefperiode heeft plaatsgevonden is die schorsing van vier weken definitief geworden. Tegen deze schorsing is hoger beroep niet mogelijk.

De informatie is van; https://www.nu.nl/binnenland/6306498/advocaat-gerald-roethof-zes-weken-geschorst-voor-lekken-informatie.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag