Nieuwe Europese miljardenboetes dreigen voor Apple, Google en Meta

Apple, Google en Facebook-moederbedrijf Meta overtreden mogelijk nieuwe Europese regels rondom machtsmisbruik. De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld. Daarmee riskeren de techbedrijven weer hoge boetes.

Apple en Google zitten appontwikkelaars mogelijk nog te veel in de weg, vreest de Commissie. De bedrijven zouden ontwikkelaars belemmeren als die consumenten zonder extra betalingen naar appaanbiedingen buiten de appwinkels willen sturen.

Ook wordt onderzocht of Google in zijn zoekresultaten wel genoeg verwijst naar diensten van concurrenten. Mogelijk stuurt het bedrijf gebruikers vooral naar eigen diensten, zoals Google Shopping en Google Flights.

Ook bekijkt de Europese Commissie of het voor Apple-gebruikers simpel genoeg is om apps te verwijderen, standaardinstellingen van besturingssysteem iOS te wijzigen en over te stappen op alternatieve standaarddiensten, zoals browsers en zoekmachines.

Verder ligt Meta onder het vergrootglas. Het bedrijf liet gebruikers recent kiezen tussen betalen voor Meta-diensten of apps gratis gebruiken in ruil voor datadeling. De Commissie vreest dat deze keuze niet echt een alternatief is voor het delen van persoonlijke informatie.

Brussel onderzoekt ook andere techbedrijven

Dit zijn de eerste grootschalige Europese onderzoeken naar techbedrijven sinds de invoering van de Digital Markets Act (DMA), schrijft Eurocommissaris Margrethe Vestager op X. De onderzoeken moeten binnen een jaar klaar zijn.

Die wet is op 7 maart ingegaan en moet voorkomen dat grote internetbedrijven te veel macht krijgen. Ook moeten consumenten meer zeggenschap krijgen over welke diensten zij gebruiken.

Apple houdt vol zich aan de regels te houden. Ook Google zegt zijn aanpak de komende maanden te zullen verdedigen. Meta laat weten zijn diensten zo te hebben ontworpen dat ze binnen de regels vallen, ook binnen de DMA.

Brussel treedt de laatste tijd fel op tegen techbedrijven. Nieuwe wetten maken nieuwe onderzoeken naar de werkwijzen van grote bedrijven mogelijk. Onder de recent ingestelde Digital Services Act, waarmee Europa meer grip op big tech wil krijgen, zijn ook al onderzoeken naar X, TikTok en AliExpress geopend.

Als blijkt dat bedrijven de regels overtreden, kunnen ze enorme boetes verwachten. Die kunnen tot in de miljoenen of zelfs miljarden lopen.

De informatie is van; https://www.nu.nl/tech/6306512/nieuwe-europese-miljardenboetes-dreigen-voor-apple-google-en-meta.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag