Betere tijden voor economie komen er aan

Nederland heeft in maart het omslagpunt richting een periode van economische groei bereikt. In de golfbeweging van de economie is het dieptepunt van de cyclus achter de rug, stelt De Nederlandsche Bank. Er is dus een financieel zonnige periode aanstaande.

Bij economieles op school leer je dat een economische cyclus een golfbeweging vertoont. Perioden van sterke groei, beperkte groei en krimp wisselen elkaar af. Die schommelingen noem je ook wel neergaande of opgaande conjunctuur.

Bij een opgaande conjunctuur (stijgende golfbeweging) trekt de economie steeds sneller aan. Die periode staat nu dus voor de deur.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is in maart de groei weer ingezet, na een eerder dieptepunt in de economische cyclus. Dit jaar trekt de economische groei geleidelijk aan, schrijft de centrale bank.

En dat zorgt vaak met wat vertraging tot extra vraag naar personeel en hardere stijging van huizenprijzen.

Meer vertrouwen en meer orders

Dat de economie de weg naar boven inzet, ziet DNB aan enkele indicatoren, zoals het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de economie en het aantal orders bij bedrijven. Volgens DNB slaagt de zogenoemde conjunctuurindicator er al twintig jaar in om herstel van de economie aan te kondigen.

Na drie van kwartalen economische krimp groeide de Nederlandse economie in de laatste drie maanden weer op kwartaalbasis. Op jaarbasis was in het vierde kwartaal nog wel sprake van een krimp van de economie.

De informatie is van: https://www.nu.nl/economie/6306896/dnb-zag-in-maart-omslagpunt-betere-tijden-voor-economie-komen-eraan.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag