Rokers betalen veel meer accijns dan automobilisten

De accijnsopbrengsten over het afgelopen jaar zijn nog steeds niet terug op het niveau van 2019, voor de coronacrisis. In 2023 werd zo’n 11,6 miljard euro aan gebruiksbelasting geïnd, blijkt uit nieuwe cijfers van statistiekbureau CBS.

Dat is nog zo’n half miljard euro minder dan in 2019, toen de teller op 12,1 miljard euro stond. Over zaken als tabak, benzine en bier betalen we accijns. De meeste accijns wordt nog altijd opgehaald aan de pomp.

Afgelopen jaar betaalden we 4,2 miljard euro aan accijns op benzine en nog eens 3,1 miljard euro op diesel. In 2019 was dat respectievelijk 4,6 miljard euro en 3,9 miljard euro.

De schatkist heeft wel steeds meer inkomsten uit accijns op tabak. Dat was afgelopen jaar 3,1 miljard euro, terwijl dit voor de coronacrisis in 2019 nog 2,6 miljard euro was.

“Accijns op tabak gaat maar één kant op en dat is omhoog”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Dat de accijns op brandstof nog steeds niet terug is op het oude niveau, heeft verschillende oorzaken.

“Eén daarvan is de accijnsverlaging van 2022”, licht Van Mulligen toe. Die verlaging, om de prijs aan de pomp iets te dempen, wordt eind dit jaar volledig teruggedraaid.

De cijfers over hoeveel we met zijn allen gereden hebben afgelopen jaar, zijn nog niet bekend. “Als we naar de trend kijken, is het waarschijnlijk dat we in aantallen kilometers weer op het niveau van 2019 zaten”, weet Van Mulligen.

“Maar we rijden ook zuiniger. Auto’s zijn zuiniger in gebruik geworden en er zijn ook hybride en steeds meer elektrische auto’s.”

De informatie is van: https://www.nu.nl/economie/6306502/rokers-hoesten-veel-meer-accijns-op-automobilisten-veel-minder.html

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag